Logo Jelle F. Post
In dit boek worden 100 kunstwerken op een rij gezet, gemaakt in Amsterdam in de afgelopen honderd jaar.

Made in Amsterdam

BOEK, Made in Amsterdam, Amsterdam Museum, Gusta Reichwein, uitgeverij Waanders en de Kunst, ontwerp: Jelle F. Post, 2016, 170x240mm, 270 pagina’s, full colour.

♦No. 3 in de NRC-lijst Beste Boeken over Amsterdam 2016 

Amsterdam dankt haar reputatie voor een groot deel aan de kunst die er in de loop van de tijd is vervaardigd.

Made in Amsterdam

MADE IN AMSTERDAM

De schilders van de Gouden Eeuw trekken samen met Vincent van Gogh miljoenen bezoekers naar de stad, tegelijkertijd is er een groeiende belangstelling voor moderne en hedendaagse kunst. De stad oefent een grote aantrekkingskracht uit op creatieve geesten: ze komen en gaan, rebelleren, experimenteren, slagen en mislukken, stoken onrust, maken ruzie, werken samen. De tastbare sporen zijn te zien in de stad: in galeries en musea, in broedplaatsen en academies, op gevels en drijvend in het water, analoog en digitaal, maar zelden op een rijtje.

Achterzijde van het boek

Grote namen als Beckmann, Appel, Dumas komen voorbij maar ook Grotegoed en Richards staan in de tijdlijn; samen vormen ze een profiel van de stad die dient als kraamkamer, laboratorium en doorvoerhaven voor kunstenaars.

Made in Amsterdam

In dit boek worden 100 kunstwerken op een rij gezet, gemaakt in Amsterdam in de afgelopen honderd jaar. Grote namen als Beckmann, Appel, Dumas komen voorbij maar ook Grotegoed en Richards staan in de tijdlijn; samen vormen ze een profiel van de stad die dient als kraamkamer, laboratorium en doorvoerhaven voor kunstenaars.

Dit boek is geen kunsthistorisch overzicht maar geeft een rijk geschakeerd beeld van een kleine eigenwijze wereldstad waar kunstenaars hun talent ontwikkelen, een stad waar creativiteit deel uitmaakt van het DNA.

Tanja Ritterbex (r) op de opening van ‘Made in Amsterdam’, Foto: Caro Bonink Amsterdam Museum

De opening van ‘Made in Amsterdam’, Foto: Caro Bonink Amsterdam Museum

No. 3 in de NRC-lijst Beste Boeken over Amsterdam 2016: MADE IN AMSTERDAMEn … het blijft een BEST BOEK!

Geplaatst door Uitgeverij Waanders & de Kunst op dinsdag 3 januari 2017

«