Logo Jelle F. Post
Een architectuurboek voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool

Het geheim van Montevideo

Een spannend avontuur in en rondom  een wolkenkrabber in Rotterdam ontworpen door Mecanoo Architecten

176 pagina’s, 17 x 24 cm, 150 illustraties in kleur, paperback, Nederlands, ISBN 9789462630222

Het boek is hier te bestellen

het boek geeft veel informatie over de geschiedenis van de Wilheminapier, de architect, de bouwer en de architectuur van deze parel op de Kop van Zuid

Het geheim van Montevideo

Behalve dit spannende avontuur in en rondom de wolkenkrabber Montevideo (ontworpen door Mecanoo architecten) geeft dit boek ook veel informatie over de geschiedenis van de Wilheminapier, de architect, de bouwer en de architectuur van deze parel op de Kop van Zuid.

Zeg maar dag tegen Pluk en zijn Petteflet. In een nieuw kinderboek spelen Roy en woontoren Montevideo de hoofdrol
- Jitske-Sophie Venema 26-11-16, Algemeen Dagblad -
Woontoren Montevideo

Het geheim van Montevideo

Woontoren Montevideo in Rotterdam staat op de Wilhelminapier, de plek waar vele landverhuizers vertrokken, op de Kop van Zuid vlak naast Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. Gaandeweg het verhaal wordt veel informatie over Montevideo verteld. Zo komen bijvoorbeeld de architect en de constructeur aan het woord en neemt de portier de hoofdpersoon en zijn vriend mee op een tocht door het gebouw. (bron: Waanders & de Kunst)

De charmante tekeningen van Jelle F. Post helpen daar zeer. Ze zijn laconiek, maar tegelijkertijd bijzonder informatief. Bovendien weet Post raad met zowel mensfiguren als gebouwen - iets dat je niet vaak ziet. Leuk non-fictieboek!
- Edward van de Vendel op zijn weblog, 24 november 2016 -

Opbouw van de tekening

een avonturenverhaal in zeven hoofdstukken en zeven parallelhoofdstukken

Het geheim van Montevideo

Het geheim van Montevideo bestaat uit twee delen: een avonturenverhaal in zeven hoofdstukken en zeven parallelhoofdstukken waarin de in de hoofdstukken onderstreepte woorden – in de vorm van inzetjes in het verhaal – worden toegelicht. Hierdoor krijgt het verhaal een extra laag, waarin meer technische- en achtergrondinformatie wordt gegeven. Het avontuur moet de lezers meeslepen en ook nieuwsgierig maken naar de extra informatie. Het avontuur wordt in de ik-vorm verteld. De vormgeving en illustraties zijn gemaakt door Jelle Post. Hij geeft op een stripachtige manier de personen en gebouwen in het boek weer.

Je bent voor een periode onderdeel van hetn verhaal en je mag het als ontwerper zelfs een gezicht geven

Het geheim van Montevideo

Jelle over het ontwerp van dit boek: Het leukste bij het maken van een boek is dat ik soms volledig verdwaal in een onderwerp (architectuur in dit geval), om vervolgens na allerlei omwegen het juiste spoor te vinden.
Je bent voor een periode onderdeel van zo’n verhaal en je mag het zelfs een gezicht geven. Heerlijk en moeilijk want je wilt niet iemand anders fantasie verpesten door alles letterlijk te vertalen. Hopelijk is dat gelukt en kun je je net zoals ik verliezen in het spannende verhaal en de wondere wereld van de architectuur.

Artikel ‘Spannend lesje in hoogbouw’, in het Algemeen Dagblad, 26 november 2016

Boekpresentatie in Rotterdam. Kinderen konden met inkleuren van de ‘Kop van Zuid’-kleurplaat een exemplaar van ‘Het geheim van Montevideo’ winnen.

«