Logo Jelle F. Post
Sappige worsten en rijk gevulde varkenskoppen tot geroosterde vissen en kruiken vol wijn... Deze beelden en de personages die het werk van Bosch bevolken, vormen de basis voor ruim twintig korte verhalen van meesterverteller Jeroen Thijssen.

Puntneuzen en kersenpitten

verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch

Winaar Gourmand Award in categorie ‘Best Illustrations’, 2016

Auteurs: J. Thijssen & Lizet Kruyff
Fotografie: Saskia Lelieveld
Ontwerp/illustratie: Jelle F. Post
Aantal pagina’s: 240
Uitvoering: gebonden paperback met flappen
Drukkerij: Drukkerij Tienkamp
ISBN: 978-94-92206-23-7

Etenwaren zijn nooit ver weg op de schilderijen van Jeroen Bosch. Van sappige worsten en rijk gevulde varkenskoppen tot geroosterde vissen en kruiken vol wijn. Deze beelden en de personages die het werk van Bosch bevolken, vormen de basis voor ruim twintig korte verhalen van meesterverteller Jeroen Thijssen.

Hier te koop

Jeroen Bosch groeide op in het bruisende, 15de eeuwse, ’s-Hertogenbosch

Puntneuzen en kersenpitten

Elk verhaal werd door Lizet Kruyff rijkelijk voorzien van achtergrondinformatie en recepten. Jeroen Bosch groeide op in het bruisende, 15de eeuwse, ’s-Hertogenbosch. Een plek waarover heel wat te vertellen valt op culinair gebied, dankzij archeologische vondsten, kunsthistorisch onderzoek en andere historische bronnen.

'Het beste kookboek van 2016, Felix Wilbrink in de Telegraaf van 10 december 2016

Puntneuzen en kersenpitten

Het beste kookboek van 2016 is geen kookboek. Tenzij je middeleeuwse gerechten wilt maken. Puntneuzen en kersenpitten, verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch (uitgeverij Loopvis) is van de hand van Jeroen Thijssen. Hij schrijft prachtige romans, maar was ook geruime tijd culinair journalist. Thijssen is in fragmenten van schilderijen van Jeroen Bosch gekropen en heeft gewoon opgeschreven wat hij dacht dat hij zag.
Zo zwiept hij je de middeleeuwen in. Je loopt in Den Bosch in de 15e eeuw. Stel je voor dat je visser bent in de schorren rond de stad en je voor het eerst een dolfijn ziet.
Zou je denken dat je de duivel ziet? Stel je voor dat je in een kloostercel bent opgesloten waar slechts eenmaal per jaar een glimpje licht komt. Waar ook eenmaal per jaar je minnaar langskomt, met warme koeken in zijn mouwen zodat je ze kunt ruiken.
Lizet Kruyff heeft zulke prachtige verhalen van passende recepten voorzien en geeft uitleg over voedsel uit die tijd. Dit boek moet echt in je boekenkast staan!

Elke pagina is met veel creatieve vrijheid opgemaakt. Geweldig !!!

Puntneuzen en kersenpitten

‘Wat een prachtig boek . . . het is eigenlijk een kunstobject. . . Alle boeken van deze uitgeverij t.w. Loopvis zou je in huis willen hebben. Elke uitgave is met zorg gemaakt van woord, beeld en materiaal. In dit boek kijk je op een andere manier naar de kunstobjecten van Jeroen Bosch. Het gaat immers in dit boek over verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch. Elke pagina is met veel creatieve vrijheid opgemaakt. Geweldig !!!’ (review op bol.com)

 

Van harte Puntneuzen! Geweldig boek! Koop het mensen, koop het! En Onno en Janneke natuurlijk ook.

Geplaatst door Felix Johannes Wilbrink op zaterdag 10 december 2016

'Een boek uit de superklasse' en 'Jeroen Thijssen schrijft net zo goed als dat Jeroen Bosch schildert'. Zomaar twee…

Geplaatst door Uitgeverij Loopvis op woensdag 28 december 2016

«