Logo Jelle F. Post

Paspoort Z

Opa Zed

Het verhaal van Kazerne Z

Noordjes opa Zed was een groot verhalenverteller en kunstverzamelaar. Zijn huis stond vol met boeken en kunstwerken. Opa Zed had zo’n grote verzameling dat hij van de directeur van de plaatselijke brandweerkazerne waar hij werkte de zolder mocht gebruiken om zijn verzameling kunst en boeken op te slaan. De brandweermannen maakten altijd grapjes over de verzameling van opa Zed. “Hé museumdirecteur! Hangen je schilderijen nog recht?”.

Toen de brandweerkazerne werd gesloten en Opa Zed wat vergeetachtig was geworden, dacht niemand meer aan de verzameling op zolder. Behalve Noordje, die toen het pand al lang stil en verlaten was, op een avond de sleutel van opa Zed uit het kistje op de schoorsteenmantel pakte en op haar tenen naar de Kazerne sloop. Toen ze binnenkwam stonden de tafels van de Kazerne nog precies zoals vroeger, en opa’s stoel stond in de hoek. Ze opende het vastgeroeste slot naar de zolder maar toen ze  met haar zaklamp de ruimte in scheen kwam ze tot een verschrikkelijke ontdekking: de zolder was helemaal leeg!! Opa’s verzameling was verdwenen! Het enige dat ze vond was een boek dat op de grond lag. Noordje blies het stof eraf, een bijzondere titel kwam tevoorschijn.

Een paar dagen later was er een geheime bijeenkomst voor de buurtkinderen in de Kazerne, die Noordje voortaan Kazerne Z noemde. Noordje vertelde hen wat er was gebeurd. De kinderen luisterden vol verwondering naar het verhaal over de verdwenen verzameling kunstwerken en de verloren verhalen. Toen zei een van de kinderen: “We gaan het mysterie oplossen en ondertussen zorgen we ervoor dat de Kazerne Z weer helemaal vol komt te staan met nieuwe kunstwerken en boeken!” Er verscheen een brede glimlach op Noordjes gezicht. Voordat de kinderen met deze geheime missie naar huisgingen, las ze een stuk voor uit het enige boek dat nog op zolder was achtergebleven…

«