Logo Jelle F. Post
Pindakaas is véél meer dan fantastisch broodbeleg.

Pindakaas kookboek

Pindakaas is véél meer dan fantastisch broodbeleg. Het bekende pindasmeersel doet het ook buitengewoon goed als smaakmaker. In gehaktballetjes of een Thaise curry, bijvoorbeeld. Of in cheesecake, over de popcorn of in lekker brosse pindakoeken.

Om aan de slag te gaan met dit boek hoef je echt geen pindakaasverslaving te hebben. Al zou het zomaar kunnen dat die alsnog ontstaat…

Auteurs: Saskia Lelieveld & Marije Sietsma
Vormgeving en illustratie: Jelle F. Post
Aantal pagina’s: 160
Uitvoering: hardcover met twee papiersoorten (in twee verschillende maten)
ISBN: 978-94-92206-43-5
Hier te koop: Loopvis.nl

Shortlist ‘Kookboek van het jaar’ 2017
Shortlist Gourmand Awards 2018

 

Uit het juryrapport van Kookboekvanhetjaar.nl: Een zeer aantrekkelijk, buitengewoon origineel vormgegeven boek over een door velen geliefd product: pindakaas. De receptuur is bescheiden, doch zeer enthousiasmerend; de fotografie is stoer en verleidelijk. Wie had gedacht dat pindakaas lekker is in een cheesecake of over de popcorn? Marije Sietsma en Saskia Lelieveld tonen met dit duidelijk met liefde en plezier gemaakte boekje aan dat pindakaas méér is dan alleen broodbeleg. De sympathieke prijs maakt dit boek ook zeer geschikt als cadeautje. 

Nee, om aan de slag te gaan met Pindakaas hoef je echt geen pindakaasverslaving te hebben. Al zou het zomaar kunnen dat die verslaving alsnog ontstaat na het maken van een aantal gerechten uit dit boek.

Pindakaas kookboek

Voordat we dit boek maakten deden we gemiddeld een maand over een pot pindakaas. Tegenwoordig nog niet eens een week. Heus, we vonden pindakaas best heel lekker. Maar dan vooral in de satésaus of in ons favoriete koekje. Verder was het vooral de standaard help-ik-heb-geen-boodschappen-gedaan lunchoplossing op veel te drukke dagen.
Maar toen zagen we het licht…

Tijdens weer zo’n veel te drukke werkdag, zaten we enigszins uitgeblust te kijken naar al het eten dat we voor een kookboek op de foto hadden gezet. Zonder iets te eten, want daarvoor was weer eens geen tijd geweest.
We moesten iets eten. Iets snels, iets vullends. En daar was die verlossende pot pindakaas. Onze redder.

Redders in nood moet je eren, dus dat besloten we te doen. Want na een brainstormsessie waarin de ideeën steeds wilder werden, beseften we al snel dat pindakaas meer is dan fantastisch broodbeleg. Pindakaas doet het ook buitengewoon goed als smaakmaker. In gehaktballetjes of een Thaise curry, bijvoorbeeld. Of in cheesecake, over de popcorn of in lekker brosse pindakoeken…

Nee, om aan de slag te gaan met Pindakaas hoef je echt geen pindakaasverslaving te hebben. Al zou het zomaar kunnen dat die verslaving alsnog ontstaat na het maken van een aantal gerechten uit dit boek. Zo heeft Saskia er sinds dit boek een heimelijk genoegen bij. Jonge kaas, met een grote pot pindakaas ernaast om de kaasblokjes flink diep in te dippen. En fijn voor haar: niemand die zeurt over kaaskruimels in de pot. Want haar Robin is een fervente pindakaashater. Zelfs zo erg dat hij haar weigert te kussen nadat ze pindakaas heeft gegeten. Ja, dat was dus even afzien bij het maken van dit boek.

Marije en Saskia

«